În ultima vreme, detașarea de lucrurile materiale m-a ajutat să înțeleg că nu există obiecte fără de care nu aș putea trăi. Consider că nimic din ceea ce atragem în viața noastră nu vine întâmplător, ci cu scopul de a ne învăța ceva. Toate evenimentele din ultima perioadă au avut ca finalitate conștientizarea faptului că, pentru a mă defini, eu îmi sunt de ajuns și că familia și timpul sunt valorile mele cele mai importante.

Totodată, există obiecte care îmi sunt utile sau pe care le îndrăgesc pentru că simpla lor existență îmi aduce bucurie. Dacă în acest articol am vorbit despre ceea ce nu mai cumpăr, am eliminat sau am înlocuit în viața de zi cu zi, m-am gândit să fac și o listă a obiectelor (și nu numai) la care nu am intenția să renunț, cel puțin deocamdată sau pe care eu le consider esențiale. În spatele fiecăruia este o poveste. Nu sunt doar ceea ce denumesc, ci reprezintă mult mai mult.

  1. Telefonul

Este legătura mea permanentă cu tot ceea ce contează (și cu ceea ce nu contează, ce-i drept, dar acesta este reversul medaliei). Da, el, cel pus la zid de atâtea ori, este un instrument la care nu aș renunța pentru că înlocuiește atât de multe alte obiecte, deci mă ajută să minimizez.

  1. Brățările mele

Am mai multe, ceea ce nu este chiar minimalist, dar fiecare are însemnătatea ei. Ele reprezintă ancora care mă readuce în momentul prezent. Este de ajuns să le văd, să le ating și știu de ce trebuie să fiu prezentă aici și acum.

  1. Jeans, t-shirt basic albă și încălțăminte sportivă

Cred că aș putea să mă îmbrac un an întreg doar cu acestea și să mă simt la fel de bine. Reprezintă confortul fizic si acceptarea. Până nu de mult acceptarea avea un sens cu totul diferit de ceea ce înțeleg acum prin acest cuvânt. Venea dintr-o singură direcție, adică de la ceilalți. Într-o dimineață, o colegă cu care mă vedeam zilnic de ani buni, mi-a spus: ”Nu te-am văzut niciodată îmbrăcată la fel.” A fost momentul meu de conștientizare: aveam prea multe haine. Și cu cât mă gândeam mai mult, cu atât îmi dădeam seama că aceea era bariera pe care o creasem pentru ceilalți.

  1. Cafeaua

Este momentul meu. Reprezintă timp de calitate cu mine. Pauză. Stop. Face parte din rutina mea de dimineață despre care am vorbit aici. Îmi place să o savurez privind pe fereastră și încercând să nu mă gândesc la nimic sau, câteodată, așternând gândurile matinale pe hârtie.

  1. Soarele

Sunt dependentă de Soare. Îmi place lumina lui, căldura și senzația de bine pe care mi-o dă. Îl iubesc. Nu aș putea să trăiesc niciodată într-o țară cu climă rece sau în care plouă mult.

  1. Cardul

Da. Cred cu tărie că o femeie este independentă doar dacă această independență se reflectă și financiar. Cardul este simbolul acestei autonomii, deci, reprezintă libertatea.

  1. Ordinea

Haosul mă destabilizează. Ordinea mă liniștește. Să fac ordine mă face fericită. Înainte de a mă apuca de orice, fiecare lucru trebuie să fie așezat la locul lui. Organizarea este parte esențială din activitatea mea. Dezordinea din jurul meu, înseamnă furtună în interior și invers. Totul însă fără a duce la extrem niciunul dintre aceste concepte pentru că îmi dau voie să fiu și dezordonată sau dezorganizată câteodată.

Acestea sunt lucrurile la care nu vreau să renunț. Evident, ar mai fi toate acele obiecte care ne fac viața mai ușoară ca, de exemplu, electrocasnicele. M-am referit aici doar la cele care nu sunt importante, dar care sunt o opțiune personală și au valoare pentru mine.