Minimalismul m-a ajutat să înțeleg ce este important în viață, care sunt valorile la care nu aș putea renunța niciodată, m-a ajutat să fac ordine în jurul meu, în mintea mea. Am învățat să trăiesc cu intenționalitate, să fac diferența între realele mele obiective  și cele pe care societatea mi le servește pe tavă ca universal valabile.

De aceea, viața mea s-a schimbat. Nu stiu dacă termenul ”renunțat” este cel mai potrivit, pentru că nu simt că mi-ar lipsi ceva sau că am făcut un efort în luarea acestor decizii, însă am schimbat obișnuințele de a cumpăra/folosi multe obiecte pe care le consideram, nu cu mult timp în urmă, indispensabile. Pe unele nu le mai cumpăr deloc, pe altele le-am înlocuit cu ceva care se adptează mai bine stilului meu actual.

 1. Apa în bidoane de plastic

Plasticul nu ne face bine. Nici nouă și nici planetei. Nu am reușit să reduc la zero consumul, dar am eliminat mai bine de 60% din cantitatea folosită anterior. E un procent mic, aș fi putut mai mult, dar mi-am propus să cresc acest procent în 2021. Folosesc o cană filtrantă de care sunt foarte mulțumită.

 

 1. Pantofi cu toc

Pentru o bună perioadă din viața mea, încălțămintea a fost o reală pasiune și a început încă din copilărie. Prima amintire pe care o am este, cred, pe la vreo 4-5 ani, când, deși mă strângeau, am convins-o pe mama să-mi  cumpere o pereche de balerini cu o curelușă la gleznă, pe care îi admiram în fiecare zi. Simt încă mirosul lor de piele… Odată cu conștientizarea faptului că mă plac așa cum sunt, fără artificii, au dispărut implicit și multe dintre artificiile care mă susțineau. Am încă destule perechi, deși am renunțat la mai mult de jumătate. Pentru că le iubesc și îmi aduc bucurie toate cele rămase, aici aplic principiul: unul intră, unul iese, adică mă limitez să înlocuiesc încălțămintea uzată, fără să mai cumpăr impulsiv.

 

 1. Accesorii si bijuterii

Multe dintre cele pe care le aveam deja, deveniseră obiecte cu valoare sentimentală deoarece au fost făcute de mine în perioada în care eram însărcinată, aveam probleme și nu puteam face alte lucruri, deci devenise hobby-ul meu sau au fost primite cadou. Am înțeles că și-au îndeplinit cu succes misiunea pentru care au fost create, am renunțat la o bună parte din ele, de la altele sper să îmi iau rămas bun cât mai curând. Altele nu mai cumpăr. Bijuteriile prețioase – multe și ele, dar pe care nu le port prea des pentru că mi-am dat seama că nu îmi plac realmente ci era doar o raportare la valorile societății, nu și ale mele – le consider o investiție.

 

 1. Souvenir

Cel mai frumos souvenir este sentimentul cu care te întorci dintr-o vacanță. Pentru a-l reevoca este de ajuns și o fotografie.

 

 1. Ornamente pentru diferite sărbători

Nu cumpăr ornamente pentru casă cu ocazia diferitelor sărbători: Paște, Halloween, etc. Pentru Crăciun, am câteva într-un perfect stil minimalist.

 

 1. Săpunuri, șampoane în flacoane de plastic

Am înlocuit tot ceea ce am putut cu varianta solidă a acestor produse. Este mai economic, mai etic, mai simplu și mai bun pentru piele.

 

 1. Creme specifice

Odată ce am înțeles că, de fapt, cumpăram promisiuni pentru o variantă mai bună a mea pe care să o vadă persoane de care nu mă interesează nimic, am încetat să mai cumpăr creme separate pentru diferitele bucățele ale corpului. Folosesc uleiuri naturale ( cocos, migdale, argan etc), care sunt bune pentru întregul corp și fac ceea ce promit: hidratează și emoliază. Simplu, concret, eficient.

 

 1. Ojă

Am trecut de la a avea tot timpul unghiile lungi si date cu ojă, la unghii scurte si naturale. Nu reușesc să înțeleg de ce o făceam înainte. Îmi amintesc și acum sentimentul de frustrare pe care îl aveam înainte de întreaga operațiune, fie că o făceam acasă sau la estistă. Bucuria era scurtă. Maxim două zile, apoi, din nou sentimentul de frustrare pentru că nu mai arătau impecabil. Le iubesc acum și forma și culoarea. Sunt parte din mine.

 

 1. Fast fashion

Am reușit să rezist un an fără să fac shopping. Reușeam și mai mult cu complicitatea faptului că acum lucrez de acasă, deci nu am necesitatea reală de a-mi cumpăra haine noi, dar am primit cadou un bon și am cedat tentației. Chiar și așa, am înlocuit câteva piese din șifonier pe care le aveam de ceva vreme și care trebuiau oricum schimbate. Am ales ceva clasic, în culori neutre, care nu se va demoda curând.

 

 1. Produse în ofertă, dacă nu sunt pe lista mea de cumpărături

 

 1. Bilete la cinema

Am un abonament Netflix. Deci, un cinema la mine acasă oricând vreau și de câte ori vreau, la prețul unui bilet pe lună. Tare, nu?

 1. Sutiene

Folosesc bustierele sportive. Nu mă deranjează si nu am dorința de a mă elibera de ele abia ajunsă acasă.

 

 1. Genți

Mă bucură această apariție a rucsacelor. Modă sau nu, eu le voi folosi pentru totdeauna. În total acum am trei genți. O victorie incredibilă pentru mine care aveam cel puțin 30.

 

 1. Fructe și legume ambalate în plastic.

Pentru care motiv ar trebui să cumpăr banane, morcovi, roșii, etc ambalate într-o tăviță de plastic, apoi, ajunsă acasă să trebuiască să o arunc?

 

 1. Carnețele, agende și alte produse de papetărie

Cine mă cunoaște știe cât de mult îmi plac canețelele, pixurile, evidențiatoarele colorate și toate celelalte produse de papetărie. Din păcate, ca multe alte obiecte, și acestea rămâneau închise într-un sertar, pentru majoritatea timpului. Căteodată, le aruncam înainte să le fi folosit într-adevăr, pentru că nu găsisem ocazia așteptată, importantă pentru a le utiliza.

Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care eu nu le mai cumpăr sau le cumpăr în cantități mai reduse decât înainte. Fiecare, însă, ar trebui să își găsească propriul echilibru, să fie sincer cu el însuși, să găsească obiectele la care poate să renunțe fără probleme.

Eu îmi dau voie să greșesc și cumpăr sau accept câteodată obiecte la care mi-am propus să renunț. Sunt mereu împăcată cu alegerile pe care le fac, nu simt nicio constrângere, cred că particip la binele planetei, dar mai ales, economisesc bani care îmi vor permite să fac ceea ce iubesc cu adevărat.

Voi la ce ați renunțat sau ați putea să renunțați fără efort?